tiistai 23. tammikuuta 2018

C-kortti taskussa

Nyt kun vihdoin nuo Espanjan matka postaukset on saatu ulos, niin on aika siirtyä vielä hetkeksi Suomessa tapahtuneisiin asioihin. Kirjoitinkin aiemmin, että ajoin vielä viime tinkaan itselleni C-kortin jotta pystyisin toimimaan varakuskina matkalla ja kuskaamaan hevosia myös jatkossa kuorma-autolla.

En tiedä, olisiko tämä kortin suorittaminen ollut missään muussa autokoulussa mahdollista. En vaan voi tarpeeksi kiittää Haagan autokoulua siitä että sain kortin oikeasti ajettua niin nopeasti. Aloitin kortin ajamisen 22.12 ja ajokoe mulla oli 29.12. Kun vein paperit autokoululle, näytti aikataulu turhan naftilta, mutta ihana henkilökunta vei mun paperit henkilökohtaisesti eteenpäin vielä saman päivän aikana ja näin saatiin asiat rullaamaan niin nopeasti että ajokortin saaminen muuttui mahdolliseksi. Tässä oli kuitenkin joulu välissä ja ajotunteja kuorma-auton kanssa täytyy ajaa se kymmenisen kappaletta niin voitte kuvitella että istuin muutamana päivänä aika monta tuntia auton ratissa..

C-kortinhan saa ajaa vasta kun täyttää 21 vuotta. Sitä ennen, 18 vuotta täytettyään, voi ajaa C1-kortin, mutta sillä saa ajaa vain kuorma-autoja joiden kokonaismassa on 3500-7500. Siitä ylimenevät täytyy ajaa sitten C-kortilla tai jopa CE-kortilla. Itsehän tarvitsin ehdottomasti tuon C-kortin koska Helasoiden molemmat autot ovat niin suuria. Haagan autokoulussa on käytössä todella kiva kuorma-auto jolla ainakin minusta oli tosi helppo ja kiva ajaa. Olen nimittäin kuullut muutamia kauhutarinoita siitä, kuinka jossain autokouluissa on todella vanhoja kuorma-autoja ja puolet toiminnoista on rikki yms. Tällä kuorma-autolla pystyi oikeasti harjoittelemaan kaiken mahdollisen ja sen kokokin antoi todellisen käsityksen isosta autosta. Kuorma-auto oli 9m pitkä, joten ihan hyvän kokoisesta kuorma-autosta puhutaan.

Ajotunnit lähtivät aina siitä Haagan ison liikenneympyrän läheisen vanhan Vehon pihasta. Paikalle pääsee siis helposti autolla tai julkisilla, bussipysäkki on aivan siinä vieressä. Itselläni oli ajotunnit aina heti aamusta, joten päräytin paikalle aina autolla ja hyppäsin kuorkin rattiin. Siitä sitten kierrettiin ympäriinsä niin Helsingin kuin Espoonkin puolella. Pääsin ajamaan niin kaupunkiajoa kuin motaria, ihan kaikkea mahollista!

Mun ajo-opettaja oli muuten aivan mahtava tyyppi! Kaveri jaksoi selittää mulle asiat rauhassa ja auttaa kannustavasti jokaisen ajotunnin ajan. Jokainen ihminen tietysti tarvitsee erilaista opetusta, mutta ainakin mulla oli sellainen olo että sain juuri sen verran apua kun tarvitsin. Lisäksi ajossa otettiin hyvin huomioon se, että tulisin jatkossa ajamaan hevosia, joten heti alusta asti lähdettiin ajamaan sillä fiiliksellä että siellä penkin takana on kallis lasti joka oikeasti haluaa pysyä pystyssä. Tätä itse arvostin todella paljon koska kaikkia ei todellakaan välttämättä kiinnosta kuinka hevosia oikeasti ajetaan.



Kuorma-autokortin tuskallisin mutta tärkein asiahan on teoriatunnit, samoin kuin henkilöautokorttia ajettaessa. Koska meille kaikille sopivat erilaiset oppimistavat, on ne otettu myös Haagan autokoulussa huomioon. Kuorma-auton teoriatunnit voit käydä joko yhden viikonlopun aikana, tai pidemmässä jaksossa läpi. Henkilöauton kohdalla taas myös itseopiskelu verkossa on mahdollista. Silloin kun itse ajoin b-korttia ei ollut vielä mitään hienoja simulaattoreita, mutta kuten tuolta videolta näette, nyt ajamista pääsee harjoittelemaan jo ennen tielle siirtymistäkin todella hyvin.

Uusia kursseja alkaa joka maanantai, jos autokoulukärpänen puraisi niin täältä pääsee ilmoittautumaan kursseille. Haagallahan on useita toimipisteitä, joten kaikille löytyy varmasti joku hyvä tukikohta. Haaga, Töölö, Kamppi ja Maunula palvelevat maanantaista perjantaihin.


Yhteistyössä Haagan autokoulun kanssa

2 kommenttia

  1. Olisiko mahdollista lukea joku yhteenveto alkuvuoden reissusta ja kisakiertueesta :) odottelin postauksia reissun päältä mutta niitä ei tullut :)

    VastaaPoista
  2. Vieläkö Aapo on sulla vai onko se jo myyty tms? Muutit ilmeisesti Suomesta pois niin tuliko Aapo mukaan vai jäikö se johonkin matkalle?

    VastaaPoista